NCP recept van 16 juni 2014

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

TABOULEH MET GEGRILDE SARDINES, GEROOSTERDE PAPRIKA EN HANGOP

Ingrediënten (voor vier personen)
6 sardientjes, ½ liter yoghurt, 1 fijngehakte teen knoflook, 1 citroen, 1 pakje couscous voor 4 personen, 100 gram pijnboompitten, 50 gram rozijnen, een halve komkommer, 2 tomaten, 2 rodepuntpaprika’s, een paar takjes peterselie en koriander, 1 lente ui, ½ liter kippenbouillon, een scheutje olijfolie,peper en zout

Tabouleh is een Libanees gerecht, een soort couscous-salade.

Begin met het uithangen van de yoghurt, dit kun je het beste de avond van te voren doen.
Leg een doek over een kom en schenk de yoghurt er over uit. Bind de uiteinden dicht met een stukje touw en hang de yoghurt op in de koelkast. Plaats er een kom onder om het vocht op te vangen. Haal de stevig geworden yoghurt uit de doek en breng op smaak met olijfolie en peper en zout.

Rooster nu de paprika’s, doe dit op de barbecue of boven de vlam van een gaspit. Wanneer de schil goed geblakerd is kun je de paprika pellen zodat het zoete vruchtvlees over blijft.

Voor de tabouleh rooster je om te beginnen de pijnboompitten in een droge pan. Snijd de komkommer, 1 van de twee paprika’s en de tomaten in fijne blokjes. Gaar nu de couscous in de kippenbouillon, dit duurt enkele minuten. Voeg de pijnboompitten en rozijnen toe, breng op smaak met citroensap, gehakte peterselie, olijfolie en peper en zout.
Koop mooie verse sardientjes bij de visboer, vraag of hij ze voor je fileert. Gril de sardientjes op de barbecue of in een grilpan.
Verdeel de tabouleh over diepe borden, snijd de geroosterde paprika in repen en leg ze samen met de gegrilde sardientjes op de salade. Schep er wat hangop over.
Snijd de lente-ui in fijne ringetjes, hak de koriander en strooi als laatste over het gerecht.
Zorg dat alles tegelijk klaar is en eet smakelijk!

Wijntip:
Pinot Bianco (Italie)scolari
Een zachte, elegante en smaakvolle wijn. Licht droog met tonen van gedroogd fruit en rijpe peren.