Drie locaties in Castricum op het oog voor opstelterrein

CASTRICUM – Er zijn in Castricum drie mogelijke locaties voor een opstelterrein voor treinen. Op een opstelterrein worden ’s nachts treinen geparkeerd die de volgende dag weer in de dienstregeling worden opgenomen.

In eerste instantie was het opstelterrein gepland nabij station Uitgeest, maar de gemeenteraad van die gemeente voelde daar niets voor. Dat bleek ook al uit een eerdere presentatie voor bewoners in Uitgeest. Daarom wordt nu ook naar Castricum gekeken.

Er zijn drie mogelijkheden, die zich allen concentreren rond de Castricummerwerf. De eerste variant ligt aan de oostkant van het industrieterrein, de tweede variant ligt dieper in de weilanden richting de amateurtuinen. De laatste optie is aan de andere kant van het spoor, bij het Bonhoeffercollege.

Uit een brief die door het college naar de raad is gestuurd, blijkt dat het opstelterrein voor treinen indruist tegen het bestemmingsplan voor het buitengebied en dat het dus niet vreemd zou zijn om er als gemeenteraad afwijzend tegenover te staan. Wel benadrukt het college dat de staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Infrastructuur en Milieu) de uiteindelijke knoop doorhakt. De staatssecretaris zou ook nog kunnen besluiten het rangeerterrein in Uitgeest te bouwen.

Het bouwen van zo’n treinenparkeerplaats brengt ook kansen met zich mee, zoals de mogelijkheid om de spoorwegovergang bij de Beverwijkerstraatweg te verbeteren. Op donderdag 19 juni wordt de gemeenteraad van Castricum geïnformeerd over de plannen, een week later is er op woensdag een informatieavond voor bewoners.