Toonbeeld in één keer naar Nieuw Geesterhage

CASTRICUM – Het uitstellen van de verhuizing van Toonbeeld naar Nieuw Geesterhage is van de baan. De gemeenteraad sprak zich er donderdagavond voor uit om het faseren van de bouw te laten vallen.

Wel komt er een serieus onderzoek naar de haalbaarheid van het behouden van het huidige Toonbeeld-pand aan de Jan van Nassaustraat. Daarover bereikte wethouder Hilbrand Klijnstra (D66) overeenstemming met het buurtcomité wat zich hard maakte voor het behoud van het karakteristieke pand.

Mocht het rendement van het behouden van Toonbeeld toch te laag zijn, de bouw van woningen aldaar wordt gebruikt om Nieuw Geesterhage te financieren, staat het buurtcomité met lege handen. Dat beweerde Ron de Haan van de VrijeLijst, hij pleit er in een motie voor om het verschil door de gemeente te laten betalen. Wethouder Klijnstra bood hem, en ondersteuners Hannie Lutke-Schipholt (GroenLinks) en Marjo Husslage (SP) uit een kopje koffie te komen drinken over deze motie, waar volgens de wethouder geen financiële dekking voor is, bovendien is het precieze bedrag nog niet bekend.

De aanwezige raadsleden van de VVD (Inge Ruijmgaart) en D66 (Marcel Steeman) memoreerden dat het project inmiddels al veel te lang loopt. Ruijmgaart wilde zelfs de besluitvorming op dezelfde avond houden, dat wordt 3 juli. Op 26 juni wordt de ingediende motie nog besproken.