Kunstenares en jutster Ernie Gerrits exposeert in het Strandvondstenmuseum.

CASTRICUM – Ernie Gerrits is geboren in Beverwijk en al jarenlang jutster op het strand tussen Wijk aan Zee en Castricum. Tevens werkt zij al zo’n 4 decennia als decorschilder bij De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet en heeft een schat aan ervaringen opgedaan.


Al vanaf haar 9e, scharrelt zij langs de vloedlijn op zoek naar de ultieme schat. En dat is wat haar betreft niet een ring met diamanten, maar een mammoetbot. Het heeft nog niet zo mogen zijn maar ook aangespoelde bruinvisonderdelen, kefurbot, schelpen, poppenbenen, echofoto’s en ‘zeepokdalig’ wrakhout kunnen rekenen op haar warme belangstelling.

En koeientanden niet te vergeten. Vroeger werden op schepen koeien uitgebeend en werd het restafval in zee gegooid,vandaar. Of zij nu langs Nederlandse of buitenlandse kusten loopt, het jutten is een belangrijk ritueel geworden in haar leven.

Van wat zij vindt, maakt zij bijzondere combinaties. Ernie Gerrits exposeert van 16 juni tot 11 september in het Strandvondstenmuseum.