Grenzen en bureaucratie zaten hulpverlening dwars bij zoektocht vermist kind

CASTRICUM – Grenzen en bureaucratie zaten de hulpverlening dwars bij de zoektocht naar de vijfjarige jongen in Castricum zaterdag. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad.

Hulpdiensten uit de wijde omtrek van Castricum waren uitgerukt om het kind te vinden wat mogelijkerwijs in de vijver langs de Prins Willem-Alexandersingel was gevallen. De hulpdiensten uit Kennemerland wachtten zaterdag op een telefoontje, maar dat kwam erg laat, schrijft de krant.

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord piepte namelijk niet het duikteam in Velsen op, maar in het verder gelegen Heerhugowaard. Toen de duikers uit Heerhugowaard niet snel genoeg resultaat konden leveren, werd er fors opgeschaald, zodat ook de duikers uit Velsen konden worden opgeroepen. De inzet was uiteindelijk niet nodig, het vermiste jongetje was aan het spelen met een vriendje.

De gemeentegrens van Castricum en Heemskerk vormt de grens tussen de veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord en Kennemerland. ‘Grensgevallen zijn nu eenmaal iets waar we tegenaan lopen,’ zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen het Noordhollands Dagblad. De veiligheidsregio zet in op meer samenwerking, om de hulpverlening voor grensgebieden te verbeteren. Dat gebeurde eerder al bij de ambulances, die nu weer zoals vanouds uit Heemskerk komen.

Een ander voorbeeld hiervan is de hoogwerker voor de brandweer, die op Tweede Pinksterdag moest worden ingezet om de ambulance te helpen een bewoonster uit haar huis te halen. Daarvoor moest een hoogwerker uit Alkmaar worden ingezet, uit de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Dat terwijl de brandweer uit Heemskerk ook een hoogwerker bezit. Een Castricumse brandweerman zegt tegen de krant: ‘We klagen hier al jarenlang over, maar er gebeurt niets. Wij kunnen er ook niets aan doen, dit wordt boven ons hoofd besloten’.

Op de foto: de hulpdiensten bij de Prins Willem-Alexandersingel, foto gemaakt door Robert Liefting/Omroep Castricum.