PWN raadt wensballonnen af

CASTRICUM – PWN raadt het gebruik van wensballonnen af. De ballonnen worden regelmatig aangestoken en opgelaten vanaf het strand.

Op het moment dat de ballon wordt losgelaten, wordt de Thaise lampion een onvoorspelbare speelbal van de wind. Daardoor kan de ballon al brandend in het duingebied terechtkomen en zo een bosbrand veroorzaken.

Wat de gevolgen hiervan kunnen zijn zien we nog steeds terug in de duinen van Bergen en Schoorl waar we de afgelopen jaren een kleine honderd branden hebben gehad. Dit zorgde ervoor dat een bosgebied ter grootte van zeshonderd voetbalvelden in vlammen opging. Deze branden werden niet veroorzaakt door wensballonnen, maar het gevolg kan hetzelfde zijn. Daarom wordt het gebruik van de ballonnen ten strengste afgeraden. De schrik voor mogelijk nieuwe branden zit er bij de bewoners die rond de duinen wonen nog steeds flink in. En niet in het minst bij de boswachters van PWN en Staatsbosbeheer.