Taxushaag in tuin kan waardevolle medicijnen opleveren

CASTRICUM – Wie een taxushaag in de tuin heeft, kan een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Het snoeisel van deze plant levert grondstoffen voor geneesmiddelen.

Deze zomer neemt de gemeente Castricum deel aan de actie ‘Vergroot de hoop’. Doel van deze actie is zoveel mogelijk taxussnoeisel inzamelen. De stof baccatine in deze plant wordt verwerkt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker.

De gemeente zamelt al haar eigen taxussnoeisel in, maar ook de inwoners kunnen helpen. Tussen 15 juni en 31 augustus 2014 kunt u uw taxussnoeisel (gratis) naar de volgende locaties brengen:
– Afvalbrengdepot Castricum, Schulpstet 17
– Groenonderkomen Castricum, Mr. Gilles van den Bempdenstraat 5
– Groenonderkomen Limmen, Rijksweg 51a
– Groenonderkomen Akersloot, Buurtweg 51
– Hervormde kerk/begraafplaats Akersloot, Dielofslaantje 4
U levert hiermee een grondstof aan voor medicijnen en bovendien schenkt actie ‘Vergroot de hoop’ per kubieke meter taxussnoeisel € 50,- geschonken aan een door de gemeente uitgekozen aan kanker gerelateerd goed doel. Niet alle snoeisel is bruikbaar. Let u daarom op dat u zorgt voor:
Het goede snoeisel, van de Taxus baccata, jong snoeisel, enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter), Vers snoeisel, breng uw taxussnoeisel dus binnen 24 uur naar een ophaalpunt, zuiver snoeisel, hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos, droog snoeisel, het taxussnoeisel moet droog zijn. Snoei uw taxushaag dus alleen bij droog weer. U kunt het snoeisel los of in eigen zakken afgeven. Voor meer informatie over deze actie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met wijkbeheerder Pieter Welp, telefoon 14 0251.