NCP recept van 2 juni 2014

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

POLENTACAKE MET ANJOVIS, ZWARTE OLIJVEN EN BASILICUM MET GROENE ZOMERSALSA

Ingrediënten (voor vier personen)
1 bosje basilicum, 1 klein blikje ansjovis, 2 gesnipperde sjalotten, 1 Spaanse peper, 100 gr. geroosterde pijnboompitten, 100 gr. zelfrijzend bakmeel, 180 gr. polenta, 100 gr. geraspte Parmezaanse kaas, 2 dl. karnemelk, 400 gr. ricotta, 3 eieren, 1 dl. Olijfolie, 100 gr. zwarte olijven, 1 mespuntje komijn, 200 gr. doperwten, 2 lente-uitjes, 4 groene asperges, 2 eetl. Creme fraiche, een paar takjes verse munt, peper en zout

We beginnen met het aanfruiten van de sjalotten, doe dit in voldoende olijfolie en voeg er een fijngesneden pepertje aan toe.
Doe de karnemelk, ricotta en eieren in een beslagkom en pureer er de basilicum door met de staafmixer. Meng nu de bloem, polenta, de Parmezaanse kaas, bakpoeder en de gemalen komijn door het beslag. Voeg als laatste de ansjovis, olijven en pijnboompitten toe en breng op smaak met peper en zout.
Doe het beslag in een cakeblik en bak in 40 minuten gaar op 160 graden.

Voor de salsa kook je de helft van de doperwten in water met wat zout, pureer tot een gladde puree en voeg een scheutje olijfolie en de creme fraiche toe. Snijd de groene asperge en lente-ui in dunne plakjes en blancheer ze samen met de rest van de doperwten beetgaar. Spoel goed koud en laat uitlekken. Meng het door de puree met wat vers gehakte munt en breng op smaak met peper en zout.

Wijntip:
Grüner Veltliner Selection (Oostenrijk, biologisch)
Bioweingut Hans & Paula Diwald. Grossriedenthal Een mooie halfdroge biologische Oostenrijkse wijn met de smaak van fris wit fruit: appel en citrus en een beetje kruidig