Glasvezel stap dichterbij met stichting

CASTRICUM – Castricum op Glas heeft een belangrijke stap gezet in de richting voor de aanleg voor een glasvezelnetwerk in Castricum.

Mirko Carton en Sander Verschoor, de initiatiefnemers van het eerste uur van Castricum op Glas, hebben woensdag 7 mei bij notaris Feikema de handtekening gezet onder de oprichtingsakte van de Stichting Castricum op Glas.

De oprichting van de stichting is de opmaat naar de oprichting van een coöperatie, die uiteindelijk het glasvezelnetwerk gaat realiseren en vervolgens beheren. Het stichtingsbestuur bestaat uit Sander Verschoor, Henk Schipper en Wouter Schalkoort.

De stichting heeft tot doel het realiseren en exploiteren van een glasvezelnetwerk, niet alleen in de woonkernen maar ook in de buitengebieden. Om deze redenen is Stichting Castricum op Glas ontstaan. De stichting vindt dat om sociale, maatschappelijke en zeker ook om economische redenen glasvezel naar elke woning en elk bedrijf in de gemeente Castricum moet worden aangelegd. Sociaal en maatschappelijk zijn er al veel initiatieven, ook in onze gemeente, die inspelen op de vraagstukken van morgen. Bereikbaarheid, zorg, zorg op afstand, veiligheid en natuurlijk alle diensten in en rond de woning van morgen spelen hier op in. Dit kan zich echter alleen ontwikkelen als er ook daadwerkelijk een open breedbandnetwerk beschikbaar is waarop dit mogelijk is.

Mirko Carton: “Naar aanleiding van onze peiling vorig jaar hebben we gekeken welke mogelijkheden er zijn om uiteindelijk tot realisatie over te gaan. Het is gebleken dat de meest haalbare optie het oprichten van een coöperatie is. Groot voordeel is dat het netwerk straks dus voor en door Castricummers is. In het najaar hebben we een oproep gedaan om ons verder te helpen met het oprichten van een stichting en de coöperatie. Tot onze verrassing hebben zich ca 20 mensen spontaan aangemeld”. Sander Verschoor vult aan: “Er is een enorme motivatie in deze groep om het glasvezelnetwerk te realiseren, alleen al binnen deze groep mensen hebben we al veel expertise maar vooral ook enthousiasme om dit tot een succes te maken, dat is enorm inspirerend. Dat enthousiasme heeft zich nu vertaald in de oprichting van een stichting en nu gaan we aan de slag om de coöperatie op te richten”.

Later dit jaar gaan de inwoners dus meer horen over de aanleg van glasvezel en kunnen ze zich uitgebreid laten informeren over de mogelijkheden. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds opgeven via www.castricumopglas.nl.

Op de foto: Wouter Schalkoort, Mirko Carton en Sander Verschoor. De foto is gemaakt door Henk Schipper.