SP vraagt burgemeester om petitie kinderpardon te tekenen

CASTRICUM – De Castricumse SP heeft burgemeester Toon Mans verzocht om de petitie te tekenen voor het kinderpardon. Burgemeesters startten de actie uit onvrede over het beleid van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD).

In het regeerakkoord van VVD en PvdA werd een kinderpardon afgesproken, nu het kinderpardon wordt uitgevoerd blijkt dat alleen kinderen die onder zogeheten rijkstoezicht stonden, in aanmerking kwamen voor het kinderpardon. Kinderen die uitsluitend onder gemeentelijk toezicht stonden, komen niet in aanmerking voor de pardonregeling en moeten volgens staatssecretaris Teeven vertrekken.

Verschillende burgemeesters hebben de oproep, afkomstig van de burgemeester van Bunnik, inmiddels ondertekend. De Castricumse burgemeester Mans wil er niet aan. Hij geeft aan ‘als lokaal bestuurder meestal geen standpunt in te nemen als het gaat om landelijk beleid’.

SP-fractievoorzitster Marjo Husslage heeft bij de burgemeester een formeel verzoek ingediend tot het tekenen van de petitie. ‘Ook al zijn we een relatief kleine gemeente en zijn er hopelijk weinig of geen van deze schrijnende gevallen bekend in onze gemeenschap, de SP acht het uit loyaliteitsoverwegingen noodzakelijk dat wij als gemeente Castricum onze steun geven aan deze medelanders. Deze mensen verdienen het om uit puur humane overwegingen in ons land te mogen blijven wonen’, zei ze tegen Dichtbij.nl.

De burgemeesters van Uitgeest en Heiloo hebben de petitie overigens wel ondertekend.