Stempas Europese verkiezingen op de mat

CASTRICUM – De komende dagen valt de stempas voor de Europese verkiezingen op de mat. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn namelijk op donderdag 22 mei.

Voor 8 mei valt de pas op de deurmat, zo niet: dan kunt u bij de gemeente een vervangende aanvragen. Met deze stempas kunt u in de hele gemeente stemmen. Op de stempas staat wel het stembureau afgedrukt wat het dichtst bij uw adres is, maar daar stemmen is geen verplichting. Op het gemeentehuis kunt u eventueel ook een kiezerspas aanvragen, waarmee u in heel Nederland kunt stemmen. Als u gaat stemmen, is het belangrijk dat u de stempas of kiezerspas meeneemt en een legitimatiebewijs. Het legitimatiebewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn om te mogen stemmen.

Een lijst met alle kandidaten voor het Europees Parlement wordt voor 19 mei bezorgd.

Op de website van de gemeente, www.castricum.nl, staat een overzicht met alle stembureaus in de gemeente.

De opkomst voor de Europese verkiezingen is traditioneel laag, maar in Castricum ligt de opkomst doorgaans hoger dan het landelijk gemiddelde. De opkomst lag bij de vorige verkiezingen in 2009 landelijk op 36,8%, in Castricum toen op 44,9%