Wie zijn de nieuwe wethouders?

CASTRICUM – De beoogd wethouders voor de nieuwe coalitie zijn bekend. Het zijn Leo van Schoonhoven (CKenG), Esther Hollenberg (VVD), Hilbrand Klijnstra (D66) en Ans Pelzer (PvdA). Welke portefeuille ze krijgen, is nog niet bekend. Maar wie zijn het eigenlijk?

Leo van Schoonhoven gaat de grootste partij vertegenwoordigen in de coalitie, CKenG. Zijn partij nam ook het voortouw in de coalitieonderhandelingen. Van Schoonhoven heeft een marketing- en communicatiebureau en zet zich in voor de Ondernemersfederatie en de Businessclub. Van Schoonhoven is één van de mensen die zich bezighouden met de ‘Heerlykheyd’ en poogt dat merk verder op de kaart te zetten. Van Schoonhoven is vice-voorzitter van CKenG.

Esther Hollenberg was lijsttrekker voor de VVD bij de laatste verkiezingen, waar haar partij één zetel verloor ten opzichte van de vorige verkiezingen. Hollenberg is al jaren politiek betrokken, ze was één van de oprichters van de lokale partij CKenG. Haar werkzame leven speelde zich af in de maatschappelijke sector, ze was directeur van Forte Kinderopvang en heeft haar eigen bedrijf opgezet De Kracht van Samen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het adviseren van ZZP-ers, bedrijven en organisaties op het gebied van dienstverlening aan 55+-ers.

Hilbrand Klijnstra nam voor D66 al deel aan het vorige college en is daarmee de enige terugkerende wethouder. Hij had toen, als wethouder voor de kleinste partij in de coalitie, de zware portefeuille financiën. Ondanks de economische crisis, kreeg hij het voor elkaar dat de begroting van de gemeente voor 2014 sluitend was. Na een carrière bij de Rabobank begon hij een adviesbureau, vanuit die functies is hij bij veel activiteiten in de gemeente betrokken geweest. Daardoor kreeg hij een steeds grotere betrokkenheid bij de gemeente. Naast financiën had Klijnstra ook kunst en cultuur in zijn portefeuille.

Ans Pelzer is voor de PvdA de grootste nieuwkomer in de gemeentelijke politiek. Hoewel ze als lijsttrekker een zetel verloor bij de verkiezingen in maart, schoof haar partij toch aan bij de college-onderhandelingen. Pelzer werkt al sinds 1987 bij de FNV als beleidsadviseur en weet daardoor veel van ‘het sociale domein’. De rijksoverheid decentraliseert veel taken op dat terrein, net als de zorg, naar de gemeente. Vanaf 1 januari is die decentralisatie een feit.