NCP recept van 14 april 2014

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant ’t Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

GEHAKTBROOD VAN LAMSVLEES MET EEN ZACHT SCHARRELEITJE, GEGRILDE ASPERGES EN SALADE VAN GEPOFTE AARDAPPELEN

Ingrediënten (voor vier personen)
800 gr. lamsgehakt, 5 scharreleitjes, 1 pakje bladerdeeg, 1 gesnipperde ui, witte asperges voor vier personen, 600 gr. roseval aardappelen, 1 teen knoflook, wat foelie, een paar takjes krulpeterselie, 1 gesnipperde sjalot, wat bieslook, 1 witte boterham, citroensap, olijfolie, peper en zout

Kook eerst 4 eitjes zacht, maar wel net zo dat je ze nog goed kunt pellen. Maak het gehakt aan met sjalot, bieslook, 1 rauw ei, een verkruimelde witte boterham en peper en zout. Bedek nu een cakeblik met bladerdeeg, verdeel de helft van het gehakt erin en maak in het midden een kuiltje om de eitjes in te leggen. Leg ze zo neer dat als je het brood later in plakken snijdt dat je precies op het midden van het ei uitkomt zodat de dooier mooi zichtbaar is. Doe nu de rest van het gehakt erbij en vouw het deeg dicht aan de bovenkant. Bak in ongeveer 25 minuten gaar op ongeveer 200 graden, het mooiste is als de korst goudbruin is, het gehakt gaar en het eitje nog een beetje romig.
Om de salade te maken beginnen je met het poffen van de aardappels, pak ze goed in, in aluminiumfolie en pof ze een uurtje op 175 graden. Wanneer ze gaar zijn, kun je de schil eraf pellen en de aardappel in plakken snijden, besprenkel met citroensap, olijfolie en peper naar smaak.
Schil de asperges en kook ze beetgaar met wat foelie en zout.

Zorg dat alles tegelijk klaar is en eet smakelijk!

Wijntip:
Cuvee Villare (Nederland) Wijndomein St. Martinus, Vijlen, Limburg
Zilveren medaille nationale wijnkeuring 2012 In deze heldere dieprode cuvée gemaakt van 100% Monarch komen zwart fruit en kruidigheid naar voren. Ongekende smaakbeleving door 12 maanden lagering op Frans eiken en deels door de unieke vuursteengronden.