Opgraving vertelt meer over ‘Jongetje van Uitgeest’

UITGEEST – Archeologen hebben in Uitgeest sporen aangetroffen uit onder meer de Late IJzertijd (250 v. Chr. – 12 v. Chr). Bijzonder is …


…dat de scherven, delen van potten, resten van akkers, greppels en mogelijk delen van gebouwen zijn gevonden vlakbij de plek waar begin jaren ’80 de resten werden aangetroffen van een 9-jarig jongetje.

Het skelet van dit jongetje, dat leefde in de periode van ca. 200 jaar v. Chr., is destijds ontdekt op een locatie aan de Geesterweg. Op basis van de schedel wordt een levensechte gezichtsreconstructie gemaakt. Deze reconstructie is begin 2015 te zien in Huis van Hilde, het nieuwe archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland.

Dankzij deze opgraving is straks meer bekend over de geschiedenis van dit deel van Uitgeest. Delen van de vondsten die nu gedaan zijn, staan dan bij het jongetje en daarmee wordt hij min of meer herenigd met zijn leefomgeving en wordt zijn verhaal nog beeldender.