Geen Windows XP-computers meer bij gemeente

CASTRICUM – De gemeente Castricum heeft geen enkele computer meer draaien op het verouderde besturingssysteem Windows XP. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente maandag laten weten aan Omroep Castricum.

Softwarebedrijf Microsoft, het bedrijf achter Windows, stopt per 8 april met het verstrekken van beveilingsupdates. Het computerbesturingssysteem, dat in 2001 werd gelanceerd, wordt daarmee gevoelig voor hackers.

Dat de gemeente Castricum geen computers meer heeft draaien op Windows XP, betekent dus dat de gemeente geen last zal ondervinden van eventuele beveiligingslekken in het besturingssysteem.

In februari waarschuwde de website Webwereld dat nog ongeveer 20% van de computers in gebruik van gemeenten op het destijds zeer succesvolle besturingssysteem zou draaien. Castricum heeft daar dus geen last van.

Het Rijk is overigens minder goed voorbereid op het stopzetten van de updates dan de gemeente, onlangs sloot de Rijksoverheid een miljoenencontract met Microsoft om de computers van het Rijk die nog steeds op Windows XP draaien te blijven beschermen. Het zou dan gaan om 34 tot 40 duizend computers.