Omgaan met de AED

CASTRICUM – Zes minuten is wat een slachtoffer van een hartstilstand heeft om de hartmassage te beginnen. Daarom hangen er in het hele dorp AED’s (defibrilators). Stichting Welzijn en de gemeente organiseren daarom op donderdag 3 april een cursus voor de omgang met deze apparaten.

Stichting Welzijn Castricum en Bibliotheek Castricum organiseren iedere eerste donderdagochtend van de maand een programma voor senioren met als titel: De Ochtenden. Deze ochtenden staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten. Tijd: 10.00-12.00 uur. Toegang 2,50 euro (incl. koffie/thee).

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1000 inwoners een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. Dit betekent ongeveer 15.000 à 16.000 reanimaties per jaar in Nederland, dat zijn 300 slachtoffers per week. Bijna 80 procent van alle circulatiestilstanden vindt plaats in de thuissituatie van het slachtoffer.

Ook de gemeente Castricum heeft zich sterk gemaakt om aan te kunnen sluiten bij het zogenaamde ‘zes minuten’ project. De aftrap is 5 jaar geleden van start gegaan met 35 AED’s. Momenteel zijn dit er 44. Het project draait niet alleen om de AED’s, ook de lekenhulpverleners zijn hard nodig. Zonder hen komt de AED niet ter plekke.

Op donderdag 3 april zullen Jeannette Admiraal en Louise Schalkoort in het kader van De Ochtenden naast een demonstratie ook uitleg geven over de werking van de AED en het zes minuten project van de gemeente Castricum toelichten.