Met de padden en kikkers op stap

CASTRICUM – Zie en hoor op zaterdag 22 maart alles over de trek van padden en kikkers naar het water. We gaan op pad langs de Zeeweg nabij Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. Deskundige Thea Spruijt en PWN boswachter Véronique van Meurs vertellen enthousiast over waarom padden en kikkers dit doen en hoe we hen daarbij helpen.

De meeste padden en kikkers trekken in het voorjaar naar het water. Daar paren zij en leggen eitjes, waaruit de kikkervisjes of dikkopjes groeien. Zij verlaten als ze volwassen zijn het water. De meeste kikkers en padden overwinteren op het land en gaan in het voorjaar naar het water om te paren. Als tijdens de trek van overwinteringsplaats naar het water verkeerswegen overgestoken moeten worden, vallen er vaak veel slachtoffers. Vooral padden sneuvelen omdat zij vaak op de weg stil gaan zitten. Dit proberen we te voorkomen.

Iedereen (vanaf 6 jaar) die 1,5 uur kan lopen maar ook stilstaan, meer over deze bijzondere dieren wel weten èn hen wil helpen bij een veilige oversteek kan deelnemen aan deze excursie. Trek wel warme kleren aan vanwege de verwachte kou.

Let op: hoewel er aan deze excursie geen kosten zijn verbonden, is aanmelden wel noodzakelijk. Er kunnen namelijk maar maximaal 15 personen mee vanwege de veiligheid van de deelnemers langs de wegen die de padden bewandelen. Meer informatie via www.pwn.nl