Landgoed Duin en Bosch op de schop

CASTRICUM – In de psychiatrische zorgverlening hebben de laatste jaren grote veranderingen plaatsgevonden.

De zorg is gedecentraliseerd en door de toegenomen ambulante behandelmogelijkheden en zorgverlening is het aantal klinische opnames enorm teruggedrongen. Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen gehad voor het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch. Er ontstond leegstand en het terrein werd te groot voor het aantal patiƫnten dat er nu nog is. Met het toestaan van woningbouw kan er geld gegenereerd worden voor nieuwe zorggebouwen en voor renovatie of restauratie van de aanwezige rijksmonumenten.

De Werkgroep Oud-Castricum was vertegenwoordigd in de adviesgroep en zo betrokken bij het tot stand komen van het herinrichtingsplan . In een lagere frequentie is de Werkgroep Oud-Castricum nog steeds betrokken bij de metamorfose die landgoed Duin en Bosch momenteel ondergaat. Zij die een wandeling over het terrein maken, worden geconfronteerd met veel sloopactiviteiten. Vooral het kappen van bomen leidt tot emotionele reacties.

Toch gaat het allemaal goed komen, want Landgoed Duin en Bosch krijgt een enorme kwaliteitsimpuls.
Naast afbraak is ook een proces van opbouw gaande. Er is nog geduld voor nodig, maar landgoed Duin en Bosch gaat mooi worden, een gebied om trots op te zijn.