Castricum twijfelt niet aan invoering jeugdzorg

CASTRICUM – De gemeente Castricum twijfelt niet aan de invoeringsdatum van 1 januari voor de jeugdzorg. ‘In het proces zoals dat nu wordt doorlopen zien wij geen aanleiding te twijfelen aan de haalbaarheid dat op 1 januari de gemeente Castricum van start kan gaan met de jeugdzorg’, laat een woordvoerder van de gemeente weten aan Omroep Castricum.

Woensdag publiceerde de Volkskrant een enquête, gehouden onder gemeenten, waaruit bleek dat bijna de helft van de deelnemende gemeenten twijfelt of de datum van 1 januari gehaald gaat worden. Op 1 januari wordt de jeugdzorg een verantwoordelijkheid voor de gemeente, nu hoort de jeugdzorg nog deels bij de provincie.

De transitiecommisie jeugdzorg noemt het in de Volkskrant zorgelijk dat vele regionale samenwerkingsverbanden nog niet goed op orde zijn. Castricum gaat samenwerken in de regio Alkmaar.

Hoewel de datum van 1 januari steeds dichterbij komt, zijn nog niet alle besluiten en beleidsplannen beklonken. Uiterlijk eind oktober moeten die plannen worden vastgesteld, laat de woordvoerder weten. In grotere gemeenten, zoals Utrecht, zijn vorige maand alle besluiten over de jeugdzorg al genomen. In Castricum is dat niet het geval en worden de besluiten over de gemeenteraadsverkiezingen heen getild.

Kinderombudsman Marc Dullaert maakt zich grote zorgen over het preventiebeleid. Veel gemeenten willen geld besparen door in te zetten op preventie, in plaats van zorgverlening. ‘Er is een groep kinderen waaraan niks te voorkomen valt, als je zwaar autistisch of zwaar gehandicapt bent, dan helpt preventie niet’, zegt Dullaert in de Volkskrant. In Castricum zal er stevig worden ingezet op preventie, maar kunnen ouders en kinderen wel een beroep blijven doen op de zwaardere jeugdzorg. Doel van de gemeente is dat kinderen sneller de juiste hulp krijgen en dat de kennis van de specialistische inrichtingen meer zal worden ingezet in de eerste lijn. Daardoor zijn er minder doorverwijzingen nodig.