Ook Peter Verduin in de bres voor intercity Haarlem

CASTRICUM – Het schrappen van de intercity tussen Alkmaar en Haarlem maakt nogal wat los. De NS wil van de intercity, die Castricum verbindt met Haarlem, Leiden en Den Haag, een stoptrein maken.

Het Castricumse onafhankelijke raadslid Peter Verduin, die na de verkiezingen voor de VrijeLijst gekozen hoopt te worden, maakt zich zorgen. De reistijden naar Haarlem, Leiden en Den Haag ‘zullen met een kwartier of meer toenemen’. De NS weerspreekt dat overigens in de adviesbrief die deze week is verstuurd. Een stoptrein zal er gemiddeld 7 minuten langer over doen om in Haarlem aan te komen, de overstaptijd op de treinen naar Leiden en Den Haag zal 6 minuten duren.

Verduin wil op 13 maart een motie indienen die het college van burgemeester en wethouders oproept om de intercityverbinding tussen Hoorn, Alkmaar en Haarlem in stand te houden. Dagelijks reizen er volgens de NS 500 mensen tussen Castricum en Haarlem. Voor de NS is het, vanwege een teruglopend reizigersaantal, niet gunstig om de intercity-verbinding te handhaven.

Eerder deze week stelde de VVD al Kamervragen over de kwestie, na overleg met de lokale VVD-fracties in Alkmaar en Haarlem. Ook de PvdA in Alkmaar is bang voor de aansluiting van Alkmaar op de rest van het land. De Haarlemse PvdA is, samen met reizigersvereniging Rover, een petitie gestart om de verbinding te behouden.